Datum: 22/06/2006 NKCC Commissarissen

Donderdag 15 april 2004

<< terug

Bilderberg Hotel "het Speuldersbos" te Garderen
Seminar "Good Governance 2004" - voor toezichthouders en commissarissen een éénduidige missie

‘Good Governance modellen maken incompetente boards niet competent’
’het minst ontwikkelde beroep binnen de organisatie is die van toezichthouder’

Keynote speakers:  John Carver en Miriam Mayhew CarverTijdens dit ééndaagse Seminar (middag en avond) gaven John en Miriam Carver de ruim 140 deelnemers een zeer vernieuwende kijk op het werk van de commissaris, de toezichthouder, de bestuurder en de directeur van willekeurig welke organisatie.


Foto'sVoor meer foto's >>


Good Governance modellen

‘Good Governance modellen maken incompetente boards niet competent’
Lange tijd is het besturen en toezichthouden in verschillende sectoren beschouwd als onvergelijkbaar: toezichthouden in onderwijs of zorg zou niet te vergelijken zijn met het commissariaat van een bedrijf. John en Miriam Carver toonden vandaag aan dat ze een groot aantal dingen gemeen hebben. Beiden zien er op toe dat een organisatie een doel bereikt of een prestatie levert die aan de eigenaars of de maatschappij kan worden verantwoord.
Dat stelt vergelijkbare eisen aan hun gedrag en hun optreden; niet voor niets vinden de adviezen van de commissie Tabaksblat over "code of conduct" al hun weg naar de non profit sector. "Maar voor effectief toezicht en controle is meer nodig" zegt John Carver en houdt beide sectoren dezelfde spiegel voor: "Governance gaat niet over goedkeuring van begrotingen, niet over goedkeuring van strategische beleidsplannen of over reageren op initiatiefvoorstellen van bestuur of management: governance is about empowering an organization towards visionary but attainable results within carefully crafted boundaries".

Aan de hand van een grondig theoretisch en praktisch leiderschapsmodel (het Policy Governance model) werden de basiselementen van goed bestuur en toezicht behandeld. Daarmee werd een compleet en duidelijk denkkader neergezet dat door de praktische interactie tussen de keynote sprekers en deelnemers resulteerde in een hoogwaardig kader voor strategisch en bestuurlijk leiderschap.


’het minst ontwikkelde beroep

’het minst ontwikkelde beroep binnen de organisatie is die van

toezichthouder’
De praktijk leert dat in alle lagen van de organisatie cursussen worden gevolgd; ook leden van bestuur en board kunnen wel leren om bijvoorbeeld financiële stukken beter te lezen. Maar hoe het binnen een team dat 4 keer per jaar bij elkaar komt tot een werkelijk bestuurlijke beoordeling kan komen en daarin effectief te zijn, wordt niet aan gewerkt. ‘Laat de RvC en RvT er maar op trainen om elke keer die piekprestatie neer te zetten’, zegt Carver.

Afsluiting

Afsluiting en plenair debat
Na een sfeervol en smakelijk diner, waar door velen de gelegenheid werd genomen om te netwerken, werd door John en Miriam Carver een ‘wrap up’ gegeven van de dag.
Daarna was het tijd voor een afsluitend plenair debat dat onder leiding stond van de heer ir Folkert Schukken (voorzitter van de council on Corporate Governance van de Conference Board en tevens lid van de werkgroep Corporate Governance van het NKCC).
In het forum hebben eveneens zitting: de heren
J. Franssen, Commissarisvan de Koningin in Zuid Holland,
Prof. dr ir C.J. Asselbergs, strategieconsultant en hoogleraar aan de universiteiten van Twente en Delft.    Prof.dr. J. Strikwerda, hoogleraar aan de Amsterdamse graduate Business School van de Universiteit van Amsterdam.

Voor meer informatie over Policy Governance zie: www.carvergovernance.com


<< terug

Educatie programma's
update van relevante professionaliseringsprogramma's voor commissarissen en toezichthouders. Lidmaatschapsvoordeel voor NKCC leden
verder >>
old-boy iets van vroeger
22|4|2006 Het old-boy network is iets van vroeger De Commissaris in 2010...
verder >>
Bijeenkomsten 2006
Bijeenkomsten op 17 mei, 1 september , 7 september en 27 september
verder >>
Commissarissen polis
De CommissarissenPluspolis; de nieuwe standaard in bestuurders- aansprakelijkheidsverzekeringen

verder >>
Aanmelden
Meldt u hier aan als deelnemer van het NKCC.
verder >>
NKCC Commissarissen©2005 Nederlands KennisCentrum voor Commissarissen