COMMISSARISSEN WILLEN MEER GELD

Een commissariaat is geen lullig bijbaantje meer.
Commissarissen vinden dat nu ze steeds meer moeten doen, ze ook recht hebben op meer geld. ‘De verhouding is compleet zoek.’

Vroeger hoorde je ze niet. Toen kwamen ze hooguit vier keer per jaar bij elkaar, streken ze een mooie vergoeding op, dronken nog eens een keer een borrel samen en dat was het dan. Maar nu het economisch minder gaat en commissarissen steeds vaker moeten bijspringen bij ondernemingen, willen ze daar ook meer geld aan overhouden.

‘De hoeveelheid werk die je erin steekt en de vergoeding die daar tegenover staat, is in geen enkele verhouding meer’, zegt een commissaris bij een bank die niet met zijn naam in de krant wil.

Volgens hem verdienen advocaten en accountants meer dan een commissaris, zonder dat zij de verantwoordelijkheid dragen die een commissaris heeft. ‘Er is grote kans dat je ergens aansprakelijk voor wordt gesteld als je iets fout doet. Dan zijn de rapen helemaal gaar, want dat kost je ook nog eens verschrikkelijk veel tijd’, zegt hij. Daarom bedanken ook veel mensen voor een commissariaat. ‘Je bent er veel tijd mee kwijt en het afbreukrisico is groot. Commissaris zijn is minder leuk geworden. Een vergoeding van een ton op jaarbasis zoals ze bij Unilever of bij Shell krijgen is eerder uitzondering dan regel. Je moet eerder denken aan een vergoeding van enkele tienduizenden euro’s’, stelt de commissaris.

Het Nederlands Kennis Centrum voor Commissarissen (NKCC) kan zich vinden in de kritiek. Het doet sinds 2004 jaarlijks het commissarissenonderzoek en daaruit blijkt dat de beloningen de afgelopen jaren wel zijn toegenomen, maar mondjesmaat. Terwijl ze door de jaren heen wel veel meer tijd hebben moeten besteden aan hun commissariaat.

Niet royaal

‘Een gemiddelde commissaris is er zo’n 13 à 14 uur per maand aan kwijt. Daar staat gemiddeld zo’n 10.000 tot 12.000 euro per jaar tegenover. Dat is geen royale beloning’, zegt directeur Norbert de Melker van het NKCC. Bij beursgenoteerde bedrijven is dat natuurlijk anders, maar dat is niet raar omdat de belangen die daar op het spel staan veel groter zijn. De Melker meent dat commissarissen een evenredige beloning moeten krijgen.

Dat vindt ook Jan Maarten Slagter, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). ‘Ik snap wel dat commissarissen vinden dat ze onderbetaald worden. Zeker omdat ze veel vaker dan vroeger klaar moeten staan voor het bedrijf.’

Door: Tjeerd Wiersma, dagblad De Pers

NKCC Partners


Rabobank


Van Doorne


Kennis en Diensten Partners


logo
logo
logo

Nieuws en actualiteiten

Er is steeds meer bewustwording dat biases ook doordringen tot in de boardroom. Dit bewustzijn was d ..
Maximering vergoedingen (WNT), limitering van het aantal toezichthoudende functies, gewijzigde econo ..
NKCC heeft in een brief aan de minister van Veiligheid en Justitie haar reactie gegeven op de intern ..
Met de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen beoogt het kabinet de kwaliteit van bestuur en toezich ..

Bijeenkomsten

Ronde tafel bijeenkomst over de rol en positie van de toezichthouders rondom het thema Beloningen. W ..
Wegens succes herhalen wij deze bijeenkomst. Zonder problemen grenzen (laten) verleggen. Woensdag 17 ..
Een gedragsmatig perspectief op het proces van besluitvorming. Waarom ook slimme mensen soms domme ..
  Het Nieuwe Toezicht niet toekijken maar zien   Tijdens de Nationale Dag komen commiss ..