Persbericht Nationale Dag van Commissarissen

NKCC-directeur op Dag van het Commissariaat 2010:

"Verslag commissarissen moet kwalitatief gewogen worden"images/Mijntje_Luckerath_overhandigd_rapport_aan_Norbert_de_Melker.jpg
"Commissarissen moeten open kaart spelen"

Den Haag, 21 januari 2010. Het Nederlands Kenniscentrum voor Commissarissen (NKCC) is bezig een systematiek te ontwikkelen om de verslaggeving van commissarissen en toezichthouders in het jaarverslag kwalitatief te wegen. Dit zei de directeur van het NKCC, Norbert de Melker, tijdens de Dag van het Commissariaat in het Kurhaus te Scheveningen. Deze weging wordt in samenwerking met deskundigen (o.m. accountants en wetenschappers) én betrokkenen uit de praktijk van het toezicht ontwikkeld. "Een groep experts zal de verslagen op basis van duidelijke criteria binnen de governance verhoudingen moeten wegen. Zo krijgen RvC's en RvT's een transparant, publiek toetsingsmiddel én ook een benchmark voor hun activiteiten", aldus De Melker.

Voor de Dag van het Commissariaat hadden zich ruim 250 toezichthouders aangemeld om te discussiëren over actuele onderwerpen in bestuur en toezicht. Sprekers waren onder meer Jan Peter Schmittmann, voormalig bestuursvoorzitter van ABN AMRO Nederland, en Piet Moerland, bestuursvoorzitter van de Rabo Bank. Moerland sprak vanmiddag De Goed Bestuur Jaarlezing uit, waarin hij inging op de rol van de raad van commissarissen bij het noodzakelijke herstel van vertrouwen in het bedrijfsleven na de kredietcrisis.

Volgens De Melker "staat ons beroep in het epicentrum van de belangstelling". Er was in 2009 vooral veel kritiek op toezicht. "Falend toezicht" is een headline die tot onze grote spijt al vrij gewoon klinkt en eerder regel dan uitzondering is. Daar past maar één reactie op: bereidheid om te leren van gemaakte fouten, niet wegduiken en vanuit ons vak hard knokken voor beter toezicht", aldus De Melker.


Download volledig persbericht >>

NKCC Partners


Rabobank


Van Doorne


Kennis en Diensten Partners


logo
logo
logo

Nieuws en actualiteiten

Driebergen/Den Haag, 11 juni 2014 - De NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Dir ..
Eind april kwamen 35 commissarissen van familiebedrijven bij elkaar om vast te stellen welk houvast ..
Er is steeds meer bewustwording dat biases ook doordringen tot in de boardroom. Dit bewustzijn was d ..
Maximering vergoedingen (WNT), limitering van het aantal toezichthoudende functies, gewijzigde econo ..

Bijeenkomsten

Ronde tafel bijeenkomst over de rol en positie van de toezichthouders rondom het thema Beloningen. W ..
Wegens succes herhalen wij deze bijeenkomst. Zonder problemen grenzen (laten) verleggen. Woensdag 17 ..
Een gedragsmatig perspectief op het proces van besluitvorming. Waarom ook slimme mensen soms domme ..
  Het Nieuwe Toezicht niet toekijken maar zien   Tijdens de Nationale Dag komen commiss ..