Annemieke Roobeek klokkenluider in Fortis affaire

Wellink al in 2005 gewezen op fouten bij Fortis
Het gesprek dat klokkenluider Annemieke Roobeek in mei 2005 had met president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank heeft het wantrouwen van toezichthouder over de manier waarop Fortis werd aangestuurd in belangrijke mate beïnvloed, stellen ingewijden uit de omgeving van DNB.
Gepubliceerd NRC: 30 september 2010

Klokkenluider van Fortis sprak met toezichthouder

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank kreeg al in mei 2005 signalen over bestuurlijke misstanden en financiële onvolkomenheden bij Fortis. Dat was twee jaar voor het Belgisch-Nederlandse concern zich vertilde aan de miljardenovername van ABN Amro, en ruim drie jaar voor het bedrijf daar in oktober 2008 uiteindelijk aan onderdoor ging.

Fortis, het bank- en verzekeringsconcern dat in september 2008 ten val kwam, had een klokkenluider. En die treedt nu naar buiten. Annemieke Roobeek, sinds 1994 commissaris bij het Belgisch-Nederlandse bedrijf, lichtte de president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink al in mei 2005 in over bestuurlijke misstanden binnen Fortis. Dat blijkt uit het boek De Kloof van NRC-redacteur Piet Depuydt, over de opkomst en ondergang van Fortis, dat vandaag verschijnt. Roobeek zocht contact met toezichthouder Wellink en vertelde hem in een geheim onderhoud over de gedragsregels voor goed bestuur die bij Fortis eerder in woorden dan in daden werden nageleefd: „Iemand moest zeggen wat er werkelijk aan de hand was”, zegt ze vandaag in deze krant. De commissaris wees DNB op het systematisch verdoezelen van de cijfers van de Nederlandse activiteiten. Het moederconcern zou de werkelijk prestaties naar beneden halen door extra kostenposten op Fortis Bank Nederland te verhalen. Om de omstreden overname van ABN Amro ter waarde van 24 miljard mogelijk te maken, haalde Fortis in 2007 bijna 1 miljard uit de reserves van zijn verzekeringsdochter in Nederland. Roobeek zegt veel informatie over „de interne problemen en uitdagingen van Fortis” te hebben verkregen tijdens informele lunches die ze, tegen de zin van president-commissaris Maurice Lippens, met medewerkers van het bedrijf had. Ze was door de ondernemingsraad van Fortis als commissaris voorgedragen.

 In mei 2005 werd Roobeek gedwongen ontslag te nemen, naar eigen zeggen omdat zij in de ogen van Lippens te kritisch was. De 51-jarige hoogleraar, die strategie doceert aan de universiteit van Nyenrode, bezorgde ook in het najaar van 2007, met de hulp van een topbestuurder van Fortis Nederland, belangrijke informatie aan DNB en leden van de Tweede Kamer over de manier waarop Fortis wijzigingen binnen de top van ABN Amro Nederland wilde doorvoeren. Vorig jaar werd Roobeek door de overheid benoemd tot commissaris van staatsbank ABN Amro. Ze ziet nu toe op de integratie die van ABN Amro en Fortis eind 2012 één functionerende bank moet maken.

NKCC Partners


Rabobank


Van Doorne


Kennis en Diensten Partners


logo
logo
logo

Nieuws en actualiteiten

Driebergen/Den Haag, 11 juni 2014 - De NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Dir ..
Eind april kwamen 35 commissarissen van familiebedrijven bij elkaar om vast te stellen welk houvast ..
Er is steeds meer bewustwording dat biases ook doordringen tot in de boardroom. Dit bewustzijn was d ..
Maximering vergoedingen (WNT), limitering van het aantal toezichthoudende functies, gewijzigde econo ..

Bijeenkomsten

Ronde tafel bijeenkomst over de rol en positie van de toezichthouders rondom het thema Beloningen. W ..
Wegens succes herhalen wij deze bijeenkomst. Zonder problemen grenzen (laten) verleggen. Woensdag 17 ..
Een gedragsmatig perspectief op het proces van besluitvorming. Waarom ook slimme mensen soms domme ..
  Het Nieuwe Toezicht niet toekijken maar zien   Tijdens de Nationale Dag komen commiss ..